Inkontinens er et almindeligt problem blandt både mænd og kvinder. Det kan skyldes en række forskellige ting, herunder alder, graviditet, fødsel og fedme. Faktisk er inkontinens det mest almindelige sundhedsproblem blandt kvinder over 50 år.

Der findes to typer af inkontinens: stressinkontinens og tranginkontinens. Stressinkontinens er den mest almindelige type, og den opstår, når urinen løber ud på grund af pres på blæren fra aktiviteter som hoste, nysen eller grin. Tranginkontinens er mindre almindelig, og den opstår, når en person har en pludselig trang til at tisse, som vedkommende ikke kan kontrollere.

Der findes en række behandlinger for inkontinens, herunder livsstilsændringer, medicin og kirurgi. Nogle mennesker finder, at enkle livsstilsændringer som at drikke nok væske og undgå koffein hjælper med at reducere deres symptomer. Andre skal måske tage medicin for at hjælpe med at kontrollere deres blæremuskler eller for at behandle en underliggende tilstand som f.eks. diabetes. For nogle mennesker kan det være nødvendigt med en operation for at udbedre skader på blæren eller urinrøret. Der findes virksomheder, som laver inkontinens badebukser voksne.

Uanset hvilken behandling du vælger, er det vigtigt at forblive positiv og holde dine mål for øje. Med tid og tålmodighed kan du overvinde din inkontinens og komme tilbage til at leve dit liv, som du ønsker det.

Hvad betyder det at være inkontinent?

Der findes mange forskellige former for inkontinens, men de indebærer generelt alle, at du mister kontrollen over din blære eller tarm. Det kan være alt fra lejlighedsvis at lække urin, når du nyser, til at have en trang til at gå på toilettet, der er så stærk, at du ikke kan holde den inde. Inkontinens kan være irriterende, pinligt og endda smertefuldt. Det kan også føre til social isolation og depression.

Der er mange forskellige årsager til inkontinens, herunder svage muskler, nerveskader, medicinering og graviditet. Behandlingen afhænger af den underliggende årsag, men der er mange muligheder for at hjælpe med at håndtere tilstanden. Disse omfatter livsstilsændringer, bækkenbundsøvelser, medicin og kirurgi.