Fyrværkeri har været brugt til at fejre særlige lejligheder i århundreder. Det er et imponerende syn, og lyden er både spændende og opsigtsvækkende. For mange mennesker er nytårsaften ikke komplet uden fyrværkeri.

Det første fyrværkeri blev fremstillet i Kina for over tusind år siden. Dengang blev de brugt til at skræmme onde ånder væk. Efterhånden begyndte folk at bruge fyrværkeri til at fejre særlige lejligheder. I dag er fyrværkeri en populær måde at fejre nytår på.

Der findes mange forskellige former for fyrværkeri. Nogle af de mest populære er gnisterfyrværkeri, røgbomber og romerlys. Fyrfadslys er små rør, der udsender gnister, når de tændes. Røgbomber skaber en tyk røgsky, når de tændes. Romerske lys sender en række skud ud, der eksploderer i luften.

Det meste fyrværkeri antændes ved at tænde en lunte. Dette får sprængstoffet i fyrværkeriet til at antænde og skaber et farverigt skue på himlen. Lyden af fyrværkeri er også meget højlydt, hvilket bidrager til deres spænding og tiltrækningskraft.

Folk samles ofte for at se på fyrværkeri nytårsaften. Der er noget ved kombinationen af lyd og farver, som gør disse shows så specielle. Hvis du ikke har set et fyrværkerishow før, skal du sørge for at se et nytårsaftensdag! Du kan finde dit eget fyrværkeri hos krudtteltet.

Hvorfor er der farve i fyrværkeri?

Svaret på dette spørgsmål er faktisk ganske enkelt. Fyrværkeri består typisk af tre hovedkomponenter: et oxidationsmiddel, et brændstof og et farvestof. Oxidationsmidlet er med til at skabe ilden, og brændstoffet er med til at holde ilden i gang. Farvestoffet er det, der giver fyrværkeriet dets karakteristiske farver. Når disse tre komponenter kombineres og antændes, skaber de de de klare og livlige forestillinger, som vi alle nyder så meget.